Google+ Followers

miercuri, 11 decembrie 2013

3 lectii simple despre succes

In ultimii ani am vazut cateva exemple de oameni care, desi invatasera lectia scumpa a succesului, au avut de suferit de pe urma ultimilor ani de ”criza”. Am invatat la randul meu, ca succesul nu este o intamplare, sau un loz norocos. Nu te bucuri de el decat cu pretul devotamentului, seriozitatii si al muncii sustinute. Deasemenea, nu cred in noroc cand vine vorba de success! Dar, dincolo de munca, munca si… munca, mai mizam si pe viziune, planificare si motivare – sau credinte.


  1. VIZIUNE
Sunt oameni care, oricat de buni ar fi in ceea ce fac, nu vor avea succesul celor care, mai superficiali fiind, se pozitioneaza din start, ca fiind deja "încununați". Este aici, exemplul clar al angajatului ”model” care nu va fi niciodată un întreprinzător de succes, al elevului de 10 care va primi un loc de munca de la cel de nota 8, s.a.m.d.. Citind printre rânduri, s-ar putea să vă întrebați dacă nu cumva promovez superficialitatea. Dimpotrivă! Susțin că, așa cum mulți dintre dumneavoastră ați aflat deja, cunoștintele sunt o variabilă importanta în planificarea succesului. Dar nu decisivă! Am să vă dau un exemplu simplu, primit la rândul meu de la o bună prietenă. Doi soți, în miezul nopții aud ușa de la balcon. Soția, încremenește,crezând ca a intrat cineva în casă, simte că i se oprește respirația, inima îi bate cu putere și încremenește în vârful patului (actiune), așteptând speriată să se întîmple ceva.
În același timp, soțul gândește că soția a lăsat ușa deschisă la balcon (credintă),  își schimbă poziția în pat (actiune) și se liniștește (emotie), la gândul că dimineața va bloca ușa balcounului.
Text Box: Dacă te-ai apucat să construiești o casă, gândește-te de la prima cărămidă, la petrecerea de inaugurare.    Dacă vrei să devii cel mai bun, învată-i pe cei din jurul tău ca și cum recunoașterea valorii tale, e doar o chestiune de timp.
Mai are sens să vă spun că acea casă nu a fost prădată de vreun hoț?
Ceea ce am scos în evidență este sinergia incredibilă între ceea ce simtim, ceea ce gândim si, ceea ce  - în consecină – facem!
Așadar, gandeste-te la raspunsul urmator: ce crezi despre tine?! Poți să fii un om de succes? Cine ești, când te uiți în oglindă, pisicuța sau tigrul cel fioros? Știi deja discursul pe care îl vei susține pentru a mulțumi celor care te-au ajutat să ai succes, sau consideri că până acolo mai e mult?


a


  1. PLANIFICARE
Deși risc să mă repet, întotdeauna am crezut că pentru a fii fericit, orice om are nevoie de un plan, un ideal si un vis. În situația de față, vorbim despre plan - atat de important în planificarea succesului! Planificarea este cel mai bun instrument de reușită în… orice. Hazardul este specific geniilor iar noi, oamenii “de rând”, putem avea aceleași rezultate, daca respectăm o chestiune simplă, numită PLAN!
Planificarea merge mână în mână cu controlul și perfecționarea. Cu autodepășirea. Este semnificativ de mic numărul celor care au reușit, fără a respecta un plan. Denumit de oamenii de succes planul Generalului, o adevarată strategie de business/viata/proiect, te ajută să dozezi corect resursele, entuziasmul sau efortul. Cu cât reușești să acumulezi mai multe ”succesuri” in ceea ce îți propui, cu atât devii un success planner mai bun. Și invers!
Asadar, pune pe hartie etapele planului tau. Stabileste care este rezultatul asteptat, etapizeaza-l si... da-i bataie! Ah... si nu uita cum se spune: daca la sfarsit, planul nu iti pare suficient de infricosator, inseamna ca nu e suficient de indraznet! :)
  1. CREDINȚE și MOTIVAȚIE
Dacă aș fi reușit până aici să vă dau încredere că puteți avea succes în ceea ce vă propuneți, ar fi fost o idee bună să mă opresc. :) 
Teoria spune că în condițiile în care ne dorim, previzionăm, planificăm și găsim resursele necesare, sansele de a avea succes sunt controlabile. Experiența mea vine să completeze ceea ce oamenii de business sau analiști de seamă au decis: ceea ce ne definește, ni se pregătește. Mai puțin delicat zis, consider că valorile în care credem, experiențele personale, învățămintele primite, chiar genele transmise sunt lucruri care ne programează viitorul. Este aproape telenovelistic exepmplul copilului sarac care reușește în viață, spre deosebire de cel bogat, care a fost obișnuit să primească totul de-a gata. Ce încerc să vă explic este faptul că, dacă doi oameni cu studii și resurse asemănătoare încep un business în care au același tip de experiență, decisive vor fi credințele, experienta de viata și motivația fiecăruia dintre ei.
Astfel, ceea ce ne reprezintă, ni se pregătește!
Suntem o serie de credințe, întâmplări și sentimente, deci, nu putem deveni altfel decât ceea ce gândim și ceea ce ne motivează.

Succes!

Un comentariu:

  1. "Astfel, ceea ce ne reprezintă, ni se pregătește!". Mi-a placut mult :)

    RăspundețiȘtergere